Näin teet loistavia löytöjä kirpputorilta

Aina sanotaan, että silloin kun kirpputorille lähtee etsimään jotakin tiettyä asiaa, sitä ei silloin löydä. Tämä on sääntö joka vaikuttaisi pitävän hyvin paikkaansa, joten tärkeää löytöjen tekemisen kannalta on olla avoin sille mitä sattuu löytymään. Jos kuitenkin on niin että etsii jotakin tiettyä, kannattaa ensin itselleen tehdä selväksi ne odotukset ja omat vaatimukset löydölle; hinta, materiaali, väri ja myös se kuinka pitkälle on valmis menemään tuon löydön vuoksi. Tänä päivänä kun kirpputoreja löytää verkostakin ja apajat löytöjen tekemiselle ovat todella laajat. Omien löytöodotusten kartoitus auttaa myös hahmottamaan sitä, mistä se kaivattu esine tai asia voisi parhaiten löytyä. Huonekaluja kannattaa etsiä niille omistautuneilta kirpputoreilta, astioita omiltaan ja vaatteista kannattaa myös yrittää miettiä millaisen kirpputorin valikoimaan ne luultavimmin sopisivat. Tärkeää on tiedostaa se, että parhaimmalla todennäköisyydellä etsimänsä löytää kun sen eteen tekee hieman selvitystyötä ennalta. Kaikkein aktiivisimmat metsästäjät soittavat kirpputoreja lävitse ennakkoon ja kyselevät sattuisiko heiltä löytämään sitä mitä sattuu etsimään. Usein henkilökunta tietää kirpputorillaan olevat tuotteet ainakin suurin piirtein ja auttaa asiakkaita mielellään löytöjen tekemisessä tai osaa neuvoa minne kannattaisi suunnata.

Mikä on löydön hinta?

Useimmiten ihmiset määrittelevät kirpputorilöytönsä hinnan perusteella. “Olipas tämä halpa” tai “sain tämän paljon halvemmalla, kuin olisin toisaalla joutunut maksamaan”. Näin ollen löytöjä tehdessä olennaista onkin tuntea tuotteiden yleinen hintataso ja nähdä käytetyn tuotteen hinta verrattuna uuden tuotteen hintaan. Monesti yli kymmenen euron hintaisia kirpputorilla tehtyjä ostoksia pidetään kalliina, ellei sitten ole kyseessä vaikkapa huonekalu tai merkkilaukku. Tulisi kuitenkin muistaa ajatella sitä tuotteen lähtöhintatasoa, sitä kuinka paljon tuotetta on kulutettu ja millaisessa kunnossa se on siihen uuteen tuotteeseen verrattuna. Hyvän löydön voi kirpputorilta tehdä useilla kymmenilläkin euroilla, jos tuote on hyväkuntoinen ja laadukas. Nykyisin on todella helppo selvittää yleinen hintataso vaikkapa hakemalla puhelimella tietoa netistä juuri ennen ostopäätöstä ja vertailla kuinka hyvä löytö on. Hinnassa kannattaa myös aina huomioida ne piilokulut, joita tuotteen metsästyksestä aiheutuu. Jos tuotteen löytämiseksi pitää ajaa satoja kilometrejä tai jos se vaatii vaikkapa bussimatkan, tulee matkaan kulutettu summa ottaa osaksi arvioitavaa hintaa. Kannattaa myös pitää mielessään se, onko tuote tarpeellinen. Paraskin löytö on arvoton, jollei sille ole käyttöä. Ostopäätöstä tehdessään kannattaa siis katsoa sitä hintalappua pidemmälle, verrata ja arvioida.

Etsivä löytää, vai löytääkö sittenkään?

Tärkeintä kirpputorilöytöjen, kuten muidenkin löytöjen, tekemisessä on oma aktiivisuus. Oma aktiivisuus tarkoittaa sitä että kiertelee säännöllisesti kirpputoreja ja seuraa markkinoita. Kirpputoreilla useimmat pöydät vaihtavat vuokraajaa ja sisältöä viikoittain. Monissa suuremmissa kaupungeissa kirpputoreja on myös useita ja kannattaakin tarkistaa netistä kaikkien lähialueen kirpputorien sijainnit. Toisinaan kannattaa myös suunnata lähikaupunkien kirpputoreille ja kipaista kesälomamatkalla paikallisella kirpputorilla. Kirpputorienkin tarjonta vaihtelee huimasti paikkakunnan mukaan, joskus jopa ihan vain kirpputorin mukaan. Jos jotain todella etsii, kannattaa laittaa ilmoitus vaikkapa kirpputorin nettisivuille josta myyjä voi sen huomata. Kirpputorihenkilökunta voi myös kiinnittää ilmoituksen seinälle erikoisemmista etsinnöistä. On kuitenkin epävirallinen totuus, että parhaat löydöt tehdään silloin kun mitään ei varsinaisesti olla etsimässä, silloin kun lähdetään vain huvikseen kiertelemään kirpputoreja kavereiden kanssa pienen piristyksen toivossa. Epävirallisten tutkimusten mukaan palkkapäivä luo myös erinomaiset olosuhteet löydöille. Kun ei etsi mitään tiettyä, on avoinna useammille vaihtoehdoille ja siten todennäköisyys jonkin löydön tekemiselle on suurempi. Löytöjen vuoksi on siis suositeltavaa kierrellä kirppareita ja selailla verkkokirppareita mahdollisimman usein puolittain sillä silmällä, jos vaikka jotain mukavaa löytyisi. Aina löydön tekeminen ei vaadi lainkaan sen etsimistä.