Käytettyjen ja tarpeettomien tavaroiden myyminen kirpputorilla on helppo tapa muuttaa täydet varastot tyhjiksi ja tienata samalla hieman rahaa. Kirpputorit ovat käytettyjen tavaroiden myyntipaikkoja, joissa myyjä saa käyttöönsä kirpputoripöydän ja asettaa myytäville tuotteilleen hinnat. Kirpputoreja löytyy Suomesta lähes jokaisesta pienemmästäkin pitäjästä ja tätä nykyä myös verkosta. Verkkokirpputorit, kuten Tori, Zadaa ja Facebook-kirppikset ovat saavuttaneet vakiintuneen aseman kirpputorien joukossa, mutta eivät vielä päihitä perinteisten kirpputorien suosiota. Suomalaisten rakkaus kirpputoreja kohtaan on syntynyt jo kauan ennen tämän päivän ekologisuus- ja kierrätystrendejä, eikä se näytä olevan hiipumassa aivan heti.

Alkujaan ranskalaiset kirpputorit alkoivat yleistyä Suomessa 1990-luvulla laman seurauksena. Laman kiristäessä kukkaron nyörejä kirpputorit olivat helppo keino suoda itselleen jotain uutta ja hankkia käyttötavaroita. Kirpputoreista tuli nopeasti myös hauskaa ajanvietettä ja kirpputoreilla käydäänkin usein ystävien kesken. Erityisesti lastenvaatteet ja harrastusvälineet ovat tuotteita, jotka käyvät kirpparilla hyvin kaupaksi niiden lyhyen käyttöajan vuoksi. Suomessa kirpputoritoiminta on pääasiassa hyvin siistiä ja on sanaton sääntö, ettei kirpputorilla kaupata likaisia tai rikkinäisiä tavaroita ilman erityismainintaa viallisuudesta. Alkujaan nimi “kirpputori” on kuitenkin seurausta kirppuisten ja huonokuntoisten tavaroiden myynnistä Pariisin kirpputoreilla.

Kirpputorit verkossa

Tänä päivänä kirpputorikulttuuri on käynyt lävitse melkoisen muutoksen. 2000-luvulla tietotekniikka toi mukanaan erilaiset verkkokirpputorit ja käytettyjen tavaroiden myyntifoorumit. Näistä varmasti Suomessa tunnetuin on vuonna 2009 perustettu Tori. Tori on verkkomarkkinapaikka, jossa julkaistaan luokiteltuja myynti-ilmoituksia. Sittemmin kilpailijoita on tullut lisää ja erityisesti Facebookin kirpputoriryhmät ovat erittäin suosittuja. Facebookista kirpputoreja löytyy todella paljon ja osa niistä on vieläpä rajattu tuoteryhmän mukaan esimerkiksi huonekaluille, autoille, vaatteille tai lastentarvikkeille. Näiden lisäksi on tarjolla useita eri mobiilisovelluksiin pohjautuvia kirpputoreja, kuten Zadaa joka on erikoistunut vaatteiden ja asusteiden myyntiin Suomessa ja Tanskassa.

Verkossa toimivat kirpputorit ovat varmistaneet sen, että kirpputoreja on tarjolla kaikkialla ja kuka tahansa pääsee kirpputorille koska tahansa. Miltei mitä vain voi löytää käytettynä myynnissä joltakin kirpputorilta. Vaikka verkkokirpputoreja kutsutaan edelleen kirpputoreiksi, eroavat ne merkittävästi perinteisistä kirpputoreista ja ovat tuoneet tullessaan aivan uudenlaisen kirpputorikulttuurin. Siinä missä kirpputorilta ennen ostettiin pöydästä valmiiksi hinnoiteltuja tuotteita ja ostopäätös oli tehtävä heti, on verkkokirpputoreilla mahdollista varata tuote ja toimituksestakin on sovittava vielä myyjän kanssa erikseen. Kommunikaatio myyjän ja ostajan välillä on näin lisääntynyt merkittävästi. Kommunikaatio verkkokirpputoreilla tapahtuu usein vakiintunein lyhentein sekä käytännöin ja moni saattaakin kokea uuden kulttuurin hivenen ahdistavana.

Kirpputori on hyvä valinta

Siinä missä lapsena saattoi hävetä kirpputorilta ostettuja käytettyjä vaatteitaan tai luistimiaan, nykyään kirpputorit ovat trendikkäitä. Ekologisuus ja kierrätys ovat tänä päivänä trendejä ja monet suositut bloggaajat ja muut julkisuuden henkilöt ovatkin alkaneet vannoa vintagevaatteiden ja kirpputorilöytöjen nimeen. Kirpputorit ovat nyt “in”. Siitä kertoo sekin, että muun muassa Helsingin teollisuushalleihin on perustettu suuria itsepalvelukirpputoreja, joissa saattaa olla satoja pöytäpaikkoja. Suomen suurin kirpputori on vuonna 2015 Vantaan Pakkalassa avattu 600-paikkainen kirpputori. Mediassa on tuotu paljon esille kertakäyttökulttuurin haittapuolia, kuten lapsityövoiman käyttöä ja monet suuret vaateketjut ovatkin brändänneet mallistoja kierrätysmateriaaleista.

Suomessa on myös paljon hyväntekeväisyyskirpputoreja, kuten esimerkiksi Fida sekä SPR:n konttikirpputorit. Niillä hyväntekeväisyysjärjestöt rahoittavat toimintaansa ja keräävät vaateapua. Nämä kirpputorit perustavat toimintansa ilmaisille vaatelahjoituksille. Vaatelahjoitukset ovat näppärä tapa tehdä hyvää ja päästä eroon niistä tavaroista, joita ei enää tarvitse, mutta joita ei myöskään itse jaksaisi myydä eteenpäin. Hyvää voi tehdä myös käymällä hyväntekeväisyysjärjestöjen kirpputoreilla ja tukemalla siten heidän toimintaansa. Suomessa kirpputorimyyminen on yksityishenkilölle pääsääntöisesti verovapaata toimintaa ja sen vuoksi erittäin helppo tapa tienata vähän lisää rahaa. Riippuen tuotetarjonnasta ja hinnoittelusta kirpputoripöydällä on mahdollista tehdä myös melkoisia tilejä.